Artmentor

Az Együtt a Művészetért Egyesület évek óta foglalkozik azzal, hogy a hazai képzőművészeti életbe frissességet hozzon és segítse annak megismerését és fejlődését. Jó néhány beszélgetés és megannyi tapasztalat hozta azt a felismerést, hogy a fiatal képzőművészeknek szükségük lenne egy segítő kézre, ami bevezeti őket a hazai és nemzetközi művészeti szcénába és lehetőséget biztosít a beilleszkedésükre. Így született meg a mentorprogram. Bár a program még gyerekcipőben jár – 2017-ben indult útjára –, máris olyan képzési programot foglal magában, ami nemcsak a művészeti közegben való helytállást segíti, hanem azt is, hogy a művészek mind valós megjelenések formájában, mind pedig online felületeken megmutathassák magukat és érvényesüljenek.

A programban való részvételre nyilvános pályázat útján lehet bekerülni, mely pályázatot a honlapon hirdetünk meg minden tavasszal. Olyan képzőművészek jelentkezését várjuk, akik rendelkeznek szakdiplomával és a pályázat benyújtásakor még nem töltötték be a 40. életévüket.

Budapest Art Mentor – képzőművészeti mentorprogram egy két félév időtartamban megvalósuló képzés, amely alapvetően két párhuzamosan futó elemből épül fel.
A program képzési része összesen 30 alkalmat ölel fel a két félév alatt, négy modulban. Ez idő alatt a mentoráltak elsajátítják a szükséges kommunikációs készségeket, pénzügyi és jogi alapokat, megismerik a magyar és a nemzetközi szcéna viszonyrendszerét. Útmutatást és javaslatokat kapnak arra, hogyan prezentálják magukat a célközönségüknek a mindennapi életben és az online világban, hogyan írjanak pályázatot, és hol találhatóak a nekik szóló pályázatok. Milyen karrierutak állhatnak előttük, és személyiségükből adódóan melyik a számukra megfelelő.

Ez egy gyakorlati képzés, a művészek egyéni helyzetéből indul ki, az alkalmak interaktív jellegűek. Valós, az ő meglevő és vágyott karrierjükön alapuló gyakorlatokon keresztül építhetik fel az alkotók azt a karriermodellt, ami számukra a legjobban működik.

A program másik eleme a szűkebb értelemben vett mentorprogram, amely a mentoráltak és a mentorok közötti szoros munkán és kapcsolattartáson alapul.
A mentoráltak létszáma nem véletlenül családias. A tizenkét, felvételt nyert pályázóval a képzés ideje alatt szoros együttműködésben állnak mentoraik, akik – akárcsak az előadók – a szakmájukban elismert szereplők. A résztvevők így nem egyszerűen csak egy képzést kapnak, hanem egy közösség tagjává is válnak. A mentorprogram végére pedig nem csupán elméleti tudásanyaggal gazdagodnak, hanem új kapcsolatokkal és tapasztalatokkal is.